Kaygıdan Kurtulma Egzersizleri
1. Olumsuz düşünceler,
sanki başkasının düşüncesiymiş gibi davranın.
Bu sözleri hayalinizde karikatürize ettiğiniz komik bir karakterin telkinleriymiş gibi düşünün.
2. Kaygılanmaya başladığınız an kendinizi gözlem altına alın.
Sokakta havlayan bir köpek gördüğünüzde köpeğin üstüne yürürseniz, köpek havlamayı keser. Kaçarsanız peşinizden koşar.
Kaygıda böyledir. Kaygıyı yaşamaktan çekinirseniz, onu daha çok mayalarsınız. Kaygıdan kaçmanın, kaygıyı gidermeye dönük hiç bir yararı olmaz. Kaygılandığınızda duygularınızı ve fiziki etkileri gözlem altına alın. Nasıl? Heyecanlanıyormusunuz, yüzünüz kızarıyormu, terliyormusunuz? sadece bu gözlem bile kaygılarınızın etkisini azaltacaktır.
3.Kaygılarınıza "Davetiye" çıkarın
Yanlış okumadınız. Kaygılarınıza "bile bile lades" deyin. Kaygının bize gelmesini beklemeden, bilinçli bir iradeyle onu çağırarak gözlemlemeye başlayın. En çok korktuğunuz sınavı düşünün ve sonra bunun sizi nasıl etkilediğini gözlemleyin. İstekli bir şekilde bu rahatsız edici misafiri konuk edin. Sonra bu kaygıyı sorumluluklarınızı gözden geçirmek için kullandığınız bir müfettiş gibi değerlendirin. kendinizi denetleterek tekrar gönderin. Bu işlem, kaygılarınızı olumlu bir heyecana bile dönüştürebilir. Gelişigüzel gelen kaygıdan kaçmayarak oluşturacağı tepkilere duyarsızlaşmak suretiyle kaygılarınızı olumlu tepkiler oluşturacak düzeye indirgeyebilirsiniz.
4. Duvar yazıları kartları kullanın
Kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacak bu kartları çalışma masanıza, yatağınızın baş ucuna, dolap üstüne ve içine yapıştırın.
Bunlardan bir kaçını sıralayalım.
"Sınav, bilgilerimi ölçer, kişiliğimi değil."
"Korkunun ecele de faydası yok, sınavlara da."
"Daha iyisini yapabilecek potansiyelim varken, neden daha kötü sonuç üretecek kaygılarımı harekete geçireyim?"
Benzer sözleri siz çoğalta bilirsiniz. Etkisinin azalmaması ve iç dinamiklerinizi canlı tutmanız açısından bu sözleri 10-15 günde bir değiştirebilirsiniz.
5.Kendi kendinize telkinde bulunun
Sağlıklı bir insana kırk gün "Sen delisin" deseniz kendisini deli zanneder. Aynı şekilde hasta bir insana "Seni çok iyi gördüm. Bomba gibisin." gibi sözler söylediğinizde doping etkisi yapar. Telkinin pozitif gücünü kendinize sistemli bir şekilde uygular ve bunu geliştirirseniz, kaygılarınızı kontrol altına alabilirsiniz.